22 Mart 2015 Pazar

Wilhelm Schmid "Mutsuz Olmak"


Wilhelm Schmid ve kitapları hakkındaki bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

İyi Hissetmek'ten sonra Mutsuz Olmak :) Aynı konuyu böyle tezat bir şekilde işleyen iki farklı kitabı peş peşe okumam tamamen hoş bir tesadüften ibaret.


Eserde Schmid, "Peki ama ya mutluluğun kendisi ödev haline geldiyse? Mutluluk normatif bir anlam kazanmış bulunuyor, yeni bir norm nakşediyor insanın alnına: Mutlu olmak zorundasın, yoksa hayatın yaşamaya değmez. Mutsuz insan, kendini suçlamaya başlıyor, mutlu hayatın icaplarıyla başa çıkamadığına göre kendinde bir eksik buluyor. Belli ki başarısız olmuş. Başka herkes başarmış görünüyor, en azından bu izlenimi uyandırmak için sıkı çaba sarf ediyor. Kıskançlık mutsuzun ruhunu kemiriyor: Dünya çapında yapılan mutluluk araştırmalarına bakılırsa, bu gezegeni dolduran bütün o mutlu insanlarla bir irtibat kurabilmek mümkün olmayacak asla." diyor. Yaşamımızı "mutluluk diktatörlüğü" tehdidi altında, mutsuz olabileceğimiz bir alan bulamayarak geçirdiğimizden bahsedip ekliyor; "Mutluluk önemlidir ama anlam daha önemlidir." 

"Bir Yüreklendirme" alt başlığıyla yayınlanan eserde Schmid, okurlara hayatı iniş ve çıkışlarıyla kabullenip bütün olana ve yaşamın anlamına odaklanılması konusunda yüreklendiriyor.

Hiç yorum yok: